website statistics
Skip to main content

Identiteits- en persoonlijkheidsproblemen

BRENG JE DENKEN, VOELEN EN GEDRAG WEER IN BALANS

Identiteits- en persoonlijkheidsproblemen

Identiteitsproblematiek is in mijn visie een disbalans tussen de vier gebieden wie je bent. Namelijk, het denken, voelen, willen en doen.

De mate waarin dit verstoord is kan natuurlijk van mens tot mens verschillen. Afhankelijk van de van aanleg, opvoeding en levenservaringen. De ene persoon ontwikkelt vrij gemakkelijk een duidelijke identiteit (‘Dit ben ik!’) De ander zal heel lang worstelen met de vraag wie hij of zij eigenlijk ‘is’. Het denken, voelen, willen en doen conflicteren met betrekking tot je levensvragen. Zoals zelfbeeld, relaties, loskomen van ouders, werk etc. In de reguliere behandelsettings wordt vaak gesproken over stoornissen. In de visie van mijn praktijk gaat het vooral om het ontbreken van ik-bewustzijn.

De volgende klachten kunnen duiden op een identiteitscrisis:

  • depressieve gevoelens
  • gevoelens van verwarring en opstandigheid
  • je vraagt je af of je in een midlife crisis zit
  • je durft geen relatie aan te gaan
  • je moet een belangrijke levenskeuze maken (baan, werk, relatie, huis etc.) maar je komt er niet toe om een besluit te nemen
  • je durft niet voor jezelf op te komen
  • je blijft jezelf afvragen: maar wie ben ik eigenlijk, wat vind ik belangrijk?

Therapie
We gaan eerst vaststellen of het om een identiteitscrisis gaat.

Uitingsvormen

De vorming van een identiteit is de belangrijkste opgave in de adolescentie. Het is geen eenvoudige taak omdat er in onze huidige maatschappij veel eisen gesteld worden aan (jong) volwassenen. Identiteitsverwarring is het vastlopen in het beantwoorden van verschillende levensvragen zoals bijvoorbeeld over werk; relaties en vriendschappen.

Psycholoog

Hans Jacobs

BRENG JE DENKEN, VOELEN EN GEDRAG WEER IN BALANS


Een afspraak maken

Wil je een afspraak maken of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op via het formulier op de contact pagina.

Ouderschap

Veel ouders stellen in deze tijd hoge eisen aan hun kinderen. In een aantal gevallen kan dit leiden tot een negatieve identiteit en is dit een reactie op de extreme eisen die sommige ouders hun kind opleggen. Het kind denkt vaak niet aan deze eisen te kunnen voldoen en wordt faalangstig. Deze angst maakt het voor het kind soms makkelijker te voldoen aan de negatieve verwachtingen, dan aan de opgelegde eisen van de ouders waarvan het kind denkt dat het daar toch niet aan kan voldoen. Want deze zijn vaak niet realistisch of stellen te hoge eisen aan de capaciteiten van het kind.

Disbalans

We gaan eerst kijken in welke mate er een disbalans is tussen het denken, voelen en willen en doen. Mogelijk ligt de oorzaak in vroegere levenservaringen die je niet verwerkt hebt. Dan gaan we kijken hoe we deze ervaringen een plaats kunnen geven en minder disbalans veroorzaakt.


Veel mensen construeren een zelfbeeld op basis van ervaringen uit het verleden. Als dit beeld niet wordt bijgesteld op basis van nieuwe ervaringen in het hier en nu is er geen ruimte voor verandering. Je blijft als het ware constant dezelfde ineffectieve en achterhaalde gedragspatronen herhalen. Vaak blijf je dan ook tegen de dezelfde problemen aanlopen en vraag je je vaak af: waarom overkomt mij dit elke keer? Door het loslaten van deze oude overlevingspatronen merk je dat er energie vrijkomt om weer jezelf te worden.